Astma hos nyfödda...

Det har förut påståtts att barn inte kan födas med astma... Men detta var just vad som hände Tommy Svenssons dotter när hon föddes. Flickan föddes med astma, något som förnekades kunde hända. Svensson gick på föredrag med läkare och lyckades tillslut hamna mitt emot en överläkare vid lunchen. Dessa satt och pratade om astma bland nyfödda, vilket överläkaren sa inte alls var ovanligt. Enligt honom berodde detta förmodligen på att hans fru under graviditeten ätit glutamat, vilket mkt väl stämde.

Glutamat är astmaframkallande och kan även skapa andra farliga sjukdomar!

En dag på ica kvantum


-Ursäkta. Jag ville bara fråga om ni har någon kycklingbröst filé som bara innehåller kyckling?
Förvåning? Irritation? En vidöppen mun på tjejen bakom fiskdisken.
-Vad skulle det annars vara i?
-Tjaa... Vatten, salt och socker...
Hakan nere i golvet och en rullande blick. Hon tror nog jag är galen. Går för att prata med en kollega. En lång lika ung kille som henne själv. Oskar uppfattade jag hans namn som.
-Ja hon säger att det är tjugo procent vatten i kycklingen.
En lätt suck. Oscar lika förvånad. Han följer med till frysen där kycklingen finns efter att ha sagt att han själv måste se. Inget kycklingpaket överstiger 90% strecket.
-Varför gör man så?
-För att få det billigare.
-Jaha...
-Jaja.. Det får bli färska. Tack ändå!


Äkta vara på cdon.com

Mats-Eric Nilsson, författaren till Den hemliga kocken, som jag inte sällan refererar till, kom förra året med uppföljaren Äkta vara Guiden till oförfalskad mat.

Den mesta mat vi trycker i oss är fullproppad med tillsatser, vilket jag så många gånger skrivit tidigare. Frågan är då vad vi egentligen kan äta, utan att få i oss alla dessa. Det är just detta Nilson ger svar på i Äkta vara. Han guidar oss till den oförfalskade maten!

För den som är intresserad (vilket vi ju alla borde vara då det påverkar oss alla!!!), ger Nilsson oss inte bara en detaljerad genomgång av 150 olika livsmedel, utan även de vanligaste tillsatserna. Han hjälper oss att genomskåda matreklamer, berättar hur butikerna styr vårat inköp och guidar oss genom "märkesdjungeln".

Bäst av allt! Boken finns nu på cdon.com för endast 59kr!!! Vad väntar ni på?

Hur mkt påverkar färgen vårt smak och luktsinne?

Skulle det vara helt omöjligt att äta stenbitsrom som inte är knallröd? Som är lite ljusare i färgen, som kanske skiftar lite i färg... Skulle det vara helt omöjligt att äta en maräng som drar lite åt det gulare hållet? Måste vi trycka i oss just de godis med en nästan självlysande turkos färg? Eller skulle det funka me de lite gammeldagsa grå bruna?

Det finns många tveksamma färgämnen vi inte borde trycka i oss. Inte bara i godis och läsk, utan i det mesta. Ta en extra titt på osten du köper. Det finns en chans att den innehåller gula färgämnen för att se mer aptitlig ut. Eller skulle man kunna äta en ljusgul ost? Förmodligen utan problem...

Ta en titt på sylten/marmeladen i kylen. Innehåller den E104: Kinolingult, har du plötsligt ökat dina chanser för cancer och ögonskador genom att äta den.

Lakrits är inte alltid kolsvart, ofta finns bruna inslag, om man inte blandat i E153, vegetabiliskt kol, ett svart färgämne, som kan orsaka cancer...

De färgämnen vi ändå ska akta oss mest för är de röda, speciellt AZO-färger, så som den knallröda azorubin. AZO-färgerna förbjöds i Sverige för många år sedan(!), men då vi gick med i EU bestämde man att vi inte längre fick ha kvar vårt förbud! Konstigt när vi var, och är, väl medvetna om riskerna. Men på vissa fronter är inte butikerna helt, ja vad ska man säga... jag kommer egentligen inte på något ord. Inte helt hjärndöda kanske... Utan de har lovat att inte sälja livsmedel med AZO-färger, just pga den höga risken fär allergi och cancer. Man ska däremot akta sig för importerade varor med starka färger då samma samvete inte existerar i hela Europa, speciellt inte bland ledarna som bara hux flux återinsatte det förbjudna och cancerframkallande ämnet igen...

Några dåliga färgämnen:

E102 - Tartrazin (gul) : Kan orsaka allergiska reaktioner, astma, migrän, depression, vredesutbrott, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet, utslag och lila/bruna fläckar i huden. -Används i godis, sprit m.m.
E104 - Kinolingult : Kan orsaka svåra allergiska reaktioner, cancer och ögonskador. -Används i sylt/marmelad/gelé, läsk m.m.
E110 - Para-orange (Sunset yellow FCF) : Kan orsaka cancer, täppt näsa, astma, njurskiador, blodkärlssvullnad, ögonskador, depression, vredesutbrott, somnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet och utslag. - Används i stenbitsrom, godis m.m.
E120 - Karmin (rött) : Kan orsaka fosterskador, sömnsvårigheter, hyperaktivitet, depression, vredesutbrott och koncentrationssvårigheter. -Används ofta i godis. OBS!: Färgen kommer från krossade insekter, vilket kan vara bra att veta om man bla är vegeterian.
E123 - Amarant (rött) : Kan orsaka svåra allergiska reaktioner, cancer, fosterskador, hyperaktivitet, deppression, vredesutbrott, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, andningsreaktioner och utslag. -Används i godis och likör m.m.
E124 - Nykockin (rött)
E127 - Eritrosin (rött)
E128 - Röd 2G
=Ytterligare röda färgämnen som kan orsaka flera av de skador som nämns ovan.

För att inte göra det för krångligt: Håll er borta från allt med för knalliga färger. Var försiktig främst med de röda färgerna, men även flera blåa och vissa svarta färgämnen kan orsaka cancer. Även den bruna färgen E150a, Sockerlikör ska man vara mkt försiktig med, främst när man är gravid. Det kan orsaka fosterskador, minskar produktionen av vita blodkroppar, neurologiska störningar, kramp och påverkar immunförsvaret. Sockerlikör används främst i läsk. Titta på innehållesförteckningen på de olika Cola, Coca Cola, Pepsi (och vad allt nu heter).

Så. Var rädd om kroppen och ge fan i för mkt färger. Det smakar ändå!

Fluorrisken blir mer och mer accepterad...

Att fluor är en giftigt aluminium- och konstgödsel avfall är något alla inte vill acceptera trots att så är fallet. Men riskerna med flur blir mer och mer accepterat.

I gårdagens serie Bones, handlade avsnittet om hur en liten pojke blivit mördad, och hur man hittat ett ämne i hans mun, som visar sig vara fluor. En av teknikerna berättar då att fluor kontigt nog både tillsätts i mat och vatten, plus många andra produkter, trots att det bland annat ger hjärnskador. Innan han hinner fortsätta sitt lilla föredrag blir han tyvärr avbruten. Men han, han iaf få med ett viktigt ord, som borde öppna lite ögon och öron här och var.... "HJÄRNSKADOR"(!!!).

Sushi...

Ett slemmigt och oätligt ihopkast av rå fisk, eller en underbar och nyttig sommarnjutare? Välj själv...

Sushi är faktiskt en nyttig maträtt med mkt protein, omega3 och e-vitaminer, dessutom innehåller algerna antioxidanter som förebygger cancer, vilket kan vara bra med tanke på alla cancerframkallande ämnen vi stoppar i oss... (Även blåbär, ananas och papaya innehåller mkt antioxidanter, därför är dessa tre ett bra alternativ som en av de frukter du bör stoppa i dig varje dag.)

Men... (det finns nästan alltid ett "men"...) Rå fisk kan innehålla mask.. Därför är det viktigt att den råa fisken som är så otroligt god, innan den hamnar på din tallrik, har varit nedfrusen så att eventuella maskar dör och därmed blir ofarliga.

Att det finns mask i kött är inget ovanligt, därför är det dumt att avskräckas av min lilla varning. Mkt kött innehåller mask, det är en av anledningarna till att man sällan äter rått kött, bortsätt från vissa undantag förstås.

Nu när sommarvärmen återigen är här, så ät och njut av en underbart god sushitallrik med lite wasabi och ingefära. Glöm inte bort att fråga vad det är för wasabi!!! Många innehåller dåliga färgämnen och andra tillsatser, vilket vi förstås inte vill få i oss. Äkta wasabi ska det vara!

"Den hemlige kocken"

Jag kan inte annat än att göra lite reklam för Mats-Eric Nilssons bok "Den hemliga kocken" som jag så ofta använder mig av som källa... En helt underbar bok som berättar om allt fusk i livsmedelsbranschen, alla konstgjorda tillsatser vi trycker i oss för att de stora företagen ska kunna tjäna några extra slantar, och om hur allt egentligen går till...

Korv är ett bra exempel på en sörja av tillsatser... Man slänger i allt som egentligen knappt är ätbart, mixar ihop det, slänger i lite smakförstärkare och aromer så sörjan ska smaka kött och inte de slaggprodukter de egentligen är, lite färgämnen för att det ska ha den färg som kött har, lite förtjockningsmedel så att sörjan inte är just en sörja, utan en köttbit, lite koncerveringsmedel för att det ska hålla så länge som möljligt... och så vidare.. på skinkan, som fungerar på samma sätt, kan man dessutom sätta på en liten fejkad fettrand på kanten för att tillsatserna än mer ska likna äkta vara...

Läs om hur man redan på 1800-talet visste om att man lurade konsumenterna. Hur företagarna blandade i grus i salt, gips i mjöl, och liknande. Allt för att få ner priserna! Och hur konsumenterna motsatte sig dessa idéer, vilket gjorde att bland annat en liten butik öppnade som bara hade äkta varor, men som slogs ut av de kooperativa butikskedjorna med sina föga äkta varor...

Nilsson kritiserar de stora fuskande företagen och lyfter fram många mindre småföretagare, som inte gått i sina storebröders fotspår. Han ger även många tips var man kan handla, vad man kan handla, och när man kan handla vad för att inte bli pålurad osmakliga och torra apelsiner som odlats i helt fel årstid m.m.

MatsEric Nilsson är en av få författare som fått mig att verkligen öppna ögonen! Han har fått mig att inse att det vi trycker i oss, flera gånger om dagen, ibland är rena gifter. Även om vissa ämnen inte är hälsofarliga (vilket de flesta faktiskt är), så tror vi att vi får i oss alla de mineraler och vitaminer våra kroppar behöver, men i själva verket får vi det inte, vilket ändå leder till ohälsa... Fick jag dela ut ett pris, vilket som helst, vore det till denna outtröttliga kritiker och folkvän som inte annat än vill oss väl!

Stående ovationer!



Ge Napoleon lll en liten del av skulden...

1866 satsade Frankerikes kejsare Napolen lll en stor summa pengar till den som kunde framställa ett billigare alternativ till det dyra smöret. Anledningen var att föda sin undernärda befolkning. En god tanke, men konsekvensen blev margarinet!

Mats-Eric Nilsson skriver i Den hemliga kocken om de processer margarinet genomgår innan det sen hamnar på bordet (citerar):

               *Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin.
               *Fettråvarorna syrabehandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
               *Oljan blekt för att avlägsna den naturliga färgen.
               *Med hjälp av så kallad deodosering tvättas smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort.
               *Om fettat härdas för att få en fastare form används vätgas och nickel.
               *Om det istället genomgår så kallad omestring nyttja natriummetylat för att spjälka vissa fettsyror.
               *Vissa oljor, exempelvis palmolja, nedkyls och filtreras, ibland i kombination med lösningsmedel, för att delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt.


Margarinet har dessutom inte bara varit i kontakt med bensin, fosforsyra, blekning, vätgas, nickel, natriummetylat och lösningsmedel, när detta är färdigt tillsätts desutom en tjugotal tillsatser för att få margarinet att påminna om smörets smak.

För att ha något att tänka på: Livsmedelsverkat har hittat bensin i säljfärdig Becel. Man brukar ju kalla kroppen för ens motor som ibland behöver smörjas/tankas. Nu tankar vi ju faktiskt på riktigt när vi brer våra mackor med Becel med en tusch av bensin...

Margarin är alltså inget vidare bra val. Men Mats-Eric Nilsson anser faktiskt att Bregott är ett bra alternativ. Vilket jag också gör... Bregott ekologisk är ju faktiskt det absolut godaste smöret som gör att du inte behöver ha massa pålägg fullproppad av tillsatser, då man kan njuta av Bregott ist för en bensinrik Becelklick och en smaklös skinka. 

Reklam

Fanta, utan konstgjorda smakämnen!

Nestle iste, utan koncerveringsmedel och färgämnen!

Det är vad reklamen för dessa två produkter säger.

Reklamen för den nya Fantan utan konstgjorda smakämnen, innehåller faktiskt juice, dock från koncentrat, och endast 6%. Bland annat innehåller den minst två antioxidantionsmedel, ett ämne som gör att frukt inte ska missfärgas eller för att fett inte ska härskna. Den innehåller även två olika förtjocknings- och stabiliseringsmedel, bland annat Acacia gum (E414) som kan orsaka svåra allergier hos överkänsliga personer. Dessutom innehåller Fantan Kaliumsorbat (E202), ett koncerveringsmedel som kan orsaka leverskaor, slembildning och KOL-liknande andningsproblem (liknanade astma). Den innehåller även färgämnet Karotener/Betakaroten (E160a) ett ämne som ökar risken för lungcancer om den är tillverkad syntetiskt (vilket oftast är fallet).

Men... Den är ju åtminstone utan konstgjorda smakämnen! =)

Nestles iste utan koncerveringsmedel och färgämnen är isf mkt bättre och ärligare i sin reklam! De använder sig av tre olika antioxidationsmedel, men... inga tveksamma som är dåliga för hälsan... Däremot används aromer för att stärka en smak som knappt är befintlig med tanke på att man endast använd 0,1% juicekoncentrat i istet.

Till och med de stora läskedrycksföretagen blir mer och mer medvetna om sina kräsna konsumenter.

(Fantans och Istets innehåll hittades på närmsta Ica butik)

Källa: Handbok för den kräsne konsumenten av Tommy Svensson




Ett päron till farsa i Las Vegas

Igår klockan 20.00 sändes Ett päron till farsa i Las Vegas på tv. En amerikansk komedi från 1997 med Chevy Chase i huvudrollen. Filmen handlar om hur familjen Griswold ska åka på semester i Las Vegas där förstås allt möjligt kan hända, vilket det också gör när fadern i familjen spelar bort både barnens college pengar och biljetterna hem till Chicago.

Men... Hur börjar egetligen filmen? Vad vill jag ha sagt med en kort filmressension?

Efter att Clark Griswold (Chase) kör över rabatter och halva grannskapet på vägen hem från jobbet med en Las Vegas broschyr för näsan, kastar han sig in genom dörren där han bjuder hela familjen på en varsin kaka... Goda va?.. Clark Griswold har precis fått ett godkännande av sitt nya koncerveringsmedel och chockar familjen med att kakorna de just håller på att trycka i sig är fyra år gamla. Kakorna spottas givetvis ut illakvickt. Medan han talar om sina semesterplaner tar han ett glas av åtta år gammal mjölk, och sin fyra år gammla kaka, resten av familjen däremot är inte särskilt sugna. Vilket tydligen han själv egentligen inte heller var med tanke på de många miner.

Kakor du hittar i affären kan vara så preparerade med koncerveringsmedel, smakförstärkare och färgämnen att de knappt kan kallas för kakor, det är snarare en sörja av tillsatser! Gå till närmaste butik och se själv hur länge kakorna kan hålla. De flesta kan hålla upp till flera år utan att bli dåliga, och dessutom har de förmodligen redan stått på hyllan i många månader. Hur många ggr har man inte läst om folk som glömt en sockerkaka längst in i ett skåp i husvagnen, och hittar den några år senare, lika fräsch som den var när den köptes?...

De stora livsmedelsföretagen vet att vi blir mer och mer kräsna, och att vi hellre äter kakor som faktiskt har ett bäst före datum, och som inte kan leva lika länge som våra bepälsade familjemedlemmar. Detta är något bland annat Landsmännen har insett, därför har de landserat Hattings Gifflar, UTAN KONCERVERINGSMEDEL. Frågan är hur många andra tillsatser som fortfarande finns kvar i gifflarna och kaffebrödet...

Det mest intressanta är att det blivit ett säljknep att använda sig av reklam där man påpekar att livsmedlet inte innehåller koncerveringsmedel. Min fråga är om det inte bör vara en självklarhet?

 

Cocktaileffekten

Det mest vi stoppar i oss innehåller tillsatser, tillsatser som ofta inte är särskilt bra för kroppen, och som dessutom testas var för sig. Enligt Mats-Eric Nilsson ska engelska forskare ha uptäckt att en blandning av vanliga livsmedeltillsatser riskerar att störa utvecklingen av nervsystemet hos barn. Nu handlar det alltså inte enbart om att tillsatserna är ohälsosamma ensamma, effekten kan dessutom mångdubblas i vissa kombinationer.

En blandning av färgämnet brinjantblått (E133) och smakförstärkelsen Mononatriumglutamat (E621) försämrar tillväxten hos nervcellerna upp till fyra ggr mer än vad de gör var för sig. På samma sätt fungerar en blandning av färgämnet kinolingult (E104) och sötningsmedlet aspartam (E951), men denna blandning gör att effekten blir sju ggr större än ensamma.

Detta är blandningar som inte sällan förekommer i olika läskedrycker som barn häller i sig tillsammans med sitt lördagsgodis, som också det innehåller extrema mängder färgämnen och sötningsmedel.

Jag minns mkt väl den knallblå sockerdricka-liknande drickan med blåa fiskar på framsidan som stod bredvid den neongröna och knallrosa läsken som vi så gärna hällde i oss på helgerna som små. Tråkigt nog hade inte våra föräldrar en blekaste aning om vad det var för blandningar vi hällde i oss. Och tyvärr, måste jag säga, är det få av de vuxna som vill lyssna när yngre generationer försöker upplysa dem om fusket och hälsoriskerna med självlysande läskedrycker.

 Öppna ögonen!

Baka ditt eget bröd

Att baka sitt egna bröd var inte alls ovanligt för inte länge sedan alls. På vissa håll bakas det fortfarande ute på landet, kanske mer sällan i Sverige än i andra Europeiska länder.

Vem älskar inte doften av nybakat? Mats-Eric Nilsson skriver i sin bok "Den hemlige kocken", att vi är så förstörda av fabrikstillverkat bröd med mängder av socker och kamikalier inbakade i dem, att vi inte längre uppskattar vanligt och äkta bröd. Stämmer det?

Jag har precis lagt mig till att baka bröd på eget vis. Just nu väntar min surdeg på att få bli matad, därför har jag innan surdegen är färdig fått baka "snabbbröd", bröd med vanligt jäst. Nybakat bröd är otroligt gott och smakar så otroligt mkt bättre än köpt bröd som är preparerat med alla möjliga smakförstärkare och koncerveringsmedel m.m.

Bakar man själv får man precis det bröd man vill ha, helt kemikaliefritt! Dessutom kan du välja ett nyttigare, ljusare eller mörkare bröd precis hur du vill bara genom att byta ut mjölet mot ett annat. Ex går alltid vetemjöl att byta ut mot landvetemjöl, eller bara lantmjöl, och det funkar exakt likadant, är precis lika lätthanterligt, men dessto nyttigare.

Kort och enkelt brödrecept:


1 dl rågmjöl/rågsikt
7dl vetemjöl/lantvetemjöl/lantmjöl
2msk olivolja
1,5tsk salt
25g jäst
3dl vatten

Blanda ihop rågmjölet, 6 dl av vetemjölet och saltet. Värm vatten till 37grader och häll i finfördelat jäst, bland till dess att det löst sig ordentligt. Blanda i oljan. Häll vätskan i mjölblandningen och blanda om tills smeten börjar släppa.  Blanda i mer mjöl om så behövs. Låt jäsa i c:a 20 min under en handduk. Gör degen till en limpa eller tre baugetter. Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 20 min på bakplåten. Sätt ugnen på 276 grader. Sätt sedan in i mitten av ugnen, grädda i 10 min för buagetterna och c:A 15 min för limpa.

Den nybakade doften sprider sig i huset. Både ditt luktsinne och dina smaklökar kommer att ljubla!

Det är varken svårt eller tidskrävande. Det tar inte ens fem min att blanda ihop de få ingredienserna. Den enda tid som krävs är jäsningstiden. En tid som fabrikbakat bröd inte får, vilket gör att ännu mer kemikalier måste sprutas in.

Här kan man tala om att "baka med kärlek"! Lycka till och njut!

Tips: Bregott ekologisk är det absolut godaste, och nyttigaste smöret. Använd Bregott, och kanske en skiva ost och ta dig en kopp te till. Underbart gott!

Pågen, bakar med "kärlek"

Vad innehåller din frukost som du själv inte vet om?

En ökad risk för olika cancerformer, njurskador, störning i matsmältningsenzymer och tarmar, leverskador, näringsupptagningsstörning, tillväxtskador och hjärnskador...

Det är i alla fall vad min frukost från gårdagen innehöll.
En Pågen, Javisst! macka med kaviar innehåller så mkt mer än vad vi konsumenter tror. Och för att göra någonting gott, som vi egentligen inte skulle tycka om, och för att dessutom göra det så billigt som möjligt för att tjäna lite extra slantar, blandas det i socker, fetter och kemiska ämnen för att vi konsumenter ska luras att köpa ett bröd som egentligen smakar gammal socka, och som defenitivt inte är prisvärt!

Pågen slogan "Pågen, bakar med kärlek", stämmer väll inte riktigt överens med vad de egentligen gör: "bakar med kemikalier".

Pågen, Javisst!:
E471 - Mono- och diglycerider.  Ett emulgeringsmedel som ökar risken för olika cancerformer, och som dessutom är tillverkat av griskött, vilket inte framkommer på förpackningen. (Det kan förstås göra det jobbigt för vegeterianer och muslimer.)
E450 - Natriumdifosfater, Dikaliumdifosfater, Dicalciumdifosfater. Ett förtjockningsmedel som kan orsaka njurskador, störning i matsmältningsenzymerna och tarmstörningar.
(Dessutom används tre olika sockerarter och stärkelse för att förstärka smaken på ett annars osmakligt bröd!)

Kalles Kaviar:
E202 - Kaliumsorbat.  Ett koncerveringsmedel som kan skapa allergiska reaktioner, leverskador, slembildning och KOL-liknande andningsproblem (form av astmaanfall).
E211- Natriumbensonat. Kan orsaka astmaanfall hos asmatiker, ökad slembildning och kan ge KOL-liknande anfall, hudproblem, utslag, störa näringsupptagning, ge försenad tillväxt, hjärnskadoor, svåra allergiska reaktioner och har gett fosterskador hos försöksdjur.

Jag vill passa på att rekomendera boken "Handbok för den kräsne konsumenten" av Tommy Svensson, som jag använt som källa.

D-vitaminer, fettförbränning och jämn solbränna...

..visst vore de perfekt med allt på samma gång?

Sommaren är igång ovanligt tidigt i år. Tröjor åker av och solbrillor på för att inte bländas av alla vita magar. Solen tar något otroligt snabbt, så snabbt att man inte märker något förns man där vid fem tiden ska förflytta sig bort från skuggan som tagit över ens solpalats, och upptäcker den förfärliga svidan och vad som känns som förkolnad hud över hela magen och låren. Och för att inte tala om fötterna. Det kan ta dagar innan man får på sig ett par skor igen. Om inte värre är att man ser ut som en kräfta på magen, men man kan fortarande få någon att köra i diket om man visar den andra sidan till.

Solen innebär D-vitaminer. Något som är bra för vår skelettbildning, kalkbalans och immunförsvar. Och för huden och håret förstås! Mkt av det man egentligen tänk göra inne går faktiskt att förflytta ut i det gröna. Dator, plugg, potatisskalning... Vad man nu pysslar med. Dom som sätt "Laila på landet" vet att till och med matlagningen går att flytta ut.

För de sysslolösa (som har tomt) finns väll inget bättre än tomsprojekt? Plantera om blommorna och få den rabatt du alltid drömt om, klipp gräset, plocka bort mumier från plommonträdet eller bygg en ny trall. För ett långvarigt projekt: bygg en damm! Om inte du kan komma till vattnet, kan vattnet komma till dig. Ett långtids projekt som kräver tålamod och lite känsla. Grävande, slitande och shoppande av växter och fiskar är ett helt träningsprojekt som bränner kalorier, bildar muskler och som dessutom ger en jämn solbränna eftersom du inte sitter still en sekund. Dessutom är det mödan värt!

Lycka till! :)

Solen är bra!

Äntligen börjar den underbara svenska sommaren dyka upp med ett pendlande mellan skinande sol och ösregn. Tyvärr har bli blivit så uppskrämda av solens förmåga att ge oss canser att vissa knappt vågar vistas ute i den underbara värmen.

Solens UVB och UVA strålar har en förmåga av att ge DNA-skadan malign melanom, en canserform som ständigt ökar i Sverige. Genom att använda solskydd eller att helt enkelt inte sola till dess att man ser ut som en kräfta är inte annat än nyttigt. Solens UVB strålar ger oss även behövliga D-vitaminer.

De flesta vet redan att ju ljusare man är, ju lättare har man att bränna sig. Men ju ljusare man är, ju kortare tid behöver man även vara i solen för att få i sig de D-vitaminer man behöver. Jag som ljus skandinav behöver alltså inte vara ute i solen lika länge som en mörkhyad afrikan här i Sverige.

Mellan oktober och mars har UVB strålarna svårt att nå ända till jorden här i Sverige, därför finns det en chans att mörkhyade som lever här i Norden får brist på D-vitamin då deras kroppar behöver ha mkt mer sol en våra ljusare kroppar. Därför kan det vara bra att få i sig D-vitamnier från annat håll under dessa månader, tex genom fet fisk, lever, äggula och mejeriprodukter där inte för mkt av grädden tagits bort (som i lätt och mellanmjölk).

(UVA är den strålning som finns i solarium, den ärcanserframkallande och ger solbränna och bränna, men inga D-vitaminer!)

Om

Min profilbild

BB

RSS 2.0