Astma hos nyfödda...

Det har förut påståtts att barn inte kan födas med astma... Men detta var just vad som hände Tommy Svenssons dotter när hon föddes. Flickan föddes med astma, något som förnekades kunde hända. Svensson gick på föredrag med läkare och lyckades tillslut hamna mitt emot en överläkare vid lunchen. Dessa satt och pratade om astma bland nyfödda, vilket överläkaren sa inte alls var ovanligt. Enligt honom berodde detta förmodligen på att hans fru under graviditeten ätit glutamat, vilket mkt väl stämde.

Glutamat är astmaframkallande och kan även skapa andra farliga sjukdomar!

En dag på ica kvantum


-Ursäkta. Jag ville bara fråga om ni har någon kycklingbröst filé som bara innehåller kyckling?
Förvåning? Irritation? En vidöppen mun på tjejen bakom fiskdisken.
-Vad skulle det annars vara i?
-Tjaa... Vatten, salt och socker...
Hakan nere i golvet och en rullande blick. Hon tror nog jag är galen. Går för att prata med en kollega. En lång lika ung kille som henne själv. Oskar uppfattade jag hans namn som.
-Ja hon säger att det är tjugo procent vatten i kycklingen.
En lätt suck. Oscar lika förvånad. Han följer med till frysen där kycklingen finns efter att ha sagt att han själv måste se. Inget kycklingpaket överstiger 90% strecket.
-Varför gör man så?
-För att få det billigare.
-Jaha...
-Jaja.. Det får bli färska. Tack ändå!


Äkta vara på cdon.com

Mats-Eric Nilsson, författaren till Den hemliga kocken, som jag inte sällan refererar till, kom förra året med uppföljaren Äkta vara Guiden till oförfalskad mat.

Den mesta mat vi trycker i oss är fullproppad med tillsatser, vilket jag så många gånger skrivit tidigare. Frågan är då vad vi egentligen kan äta, utan att få i oss alla dessa. Det är just detta Nilson ger svar på i Äkta vara. Han guidar oss till den oförfalskade maten!

För den som är intresserad (vilket vi ju alla borde vara då det påverkar oss alla!!!), ger Nilsson oss inte bara en detaljerad genomgång av 150 olika livsmedel, utan även de vanligaste tillsatserna. Han hjälper oss att genomskåda matreklamer, berättar hur butikerna styr vårat inköp och guidar oss genom "märkesdjungeln".

Bäst av allt! Boken finns nu på cdon.com för endast 59kr!!! Vad väntar ni på?

Hur mkt påverkar färgen vårt smak och luktsinne?

Skulle det vara helt omöjligt att äta stenbitsrom som inte är knallröd? Som är lite ljusare i färgen, som kanske skiftar lite i färg... Skulle det vara helt omöjligt att äta en maräng som drar lite åt det gulare hållet? Måste vi trycka i oss just de godis med en nästan självlysande turkos färg? Eller skulle det funka me de lite gammeldagsa grå bruna?

Det finns många tveksamma färgämnen vi inte borde trycka i oss. Inte bara i godis och läsk, utan i det mesta. Ta en extra titt på osten du köper. Det finns en chans att den innehåller gula färgämnen för att se mer aptitlig ut. Eller skulle man kunna äta en ljusgul ost? Förmodligen utan problem...

Ta en titt på sylten/marmeladen i kylen. Innehåller den E104: Kinolingult, har du plötsligt ökat dina chanser för cancer och ögonskador genom att äta den.

Lakrits är inte alltid kolsvart, ofta finns bruna inslag, om man inte blandat i E153, vegetabiliskt kol, ett svart färgämne, som kan orsaka cancer...

De färgämnen vi ändå ska akta oss mest för är de röda, speciellt AZO-färger, så som den knallröda azorubin. AZO-färgerna förbjöds i Sverige för många år sedan(!), men då vi gick med i EU bestämde man att vi inte längre fick ha kvar vårt förbud! Konstigt när vi var, och är, väl medvetna om riskerna. Men på vissa fronter är inte butikerna helt, ja vad ska man säga... jag kommer egentligen inte på något ord. Inte helt hjärndöda kanske... Utan de har lovat att inte sälja livsmedel med AZO-färger, just pga den höga risken fär allergi och cancer. Man ska däremot akta sig för importerade varor med starka färger då samma samvete inte existerar i hela Europa, speciellt inte bland ledarna som bara hux flux återinsatte det förbjudna och cancerframkallande ämnet igen...

Några dåliga färgämnen:

E102 - Tartrazin (gul) : Kan orsaka allergiska reaktioner, astma, migrän, depression, vredesutbrott, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet, utslag och lila/bruna fläckar i huden. -Används i godis, sprit m.m.
E104 - Kinolingult : Kan orsaka svåra allergiska reaktioner, cancer och ögonskador. -Används i sylt/marmelad/gelé, läsk m.m.
E110 - Para-orange (Sunset yellow FCF) : Kan orsaka cancer, täppt näsa, astma, njurskiador, blodkärlssvullnad, ögonskador, depression, vredesutbrott, somnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet och utslag. - Används i stenbitsrom, godis m.m.
E120 - Karmin (rött) : Kan orsaka fosterskador, sömnsvårigheter, hyperaktivitet, depression, vredesutbrott och koncentrationssvårigheter. -Används ofta i godis. OBS!: Färgen kommer från krossade insekter, vilket kan vara bra att veta om man bla är vegeterian.
E123 - Amarant (rött) : Kan orsaka svåra allergiska reaktioner, cancer, fosterskador, hyperaktivitet, deppression, vredesutbrott, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, andningsreaktioner och utslag. -Används i godis och likör m.m.
E124 - Nykockin (rött)
E127 - Eritrosin (rött)
E128 - Röd 2G
=Ytterligare röda färgämnen som kan orsaka flera av de skador som nämns ovan.

För att inte göra det för krångligt: Håll er borta från allt med för knalliga färger. Var försiktig främst med de röda färgerna, men även flera blåa och vissa svarta färgämnen kan orsaka cancer. Även den bruna färgen E150a, Sockerlikör ska man vara mkt försiktig med, främst när man är gravid. Det kan orsaka fosterskador, minskar produktionen av vita blodkroppar, neurologiska störningar, kramp och påverkar immunförsvaret. Sockerlikör används främst i läsk. Titta på innehållesförteckningen på de olika Cola, Coca Cola, Pepsi (och vad allt nu heter).

Så. Var rädd om kroppen och ge fan i för mkt färger. Det smakar ändå!

RSS 2.0