Fluorrisken blir mer och mer accepterad...

Att fluor är en giftigt aluminium- och konstgödsel avfall är något alla inte vill acceptera trots att så är fallet. Men riskerna med flur blir mer och mer accepterat.

I gårdagens serie Bones, handlade avsnittet om hur en liten pojke blivit mördad, och hur man hittat ett ämne i hans mun, som visar sig vara fluor. En av teknikerna berättar då att fluor kontigt nog både tillsätts i mat och vatten, plus många andra produkter, trots att det bland annat ger hjärnskador. Innan han hinner fortsätta sitt lilla föredrag blir han tyvärr avbruten. Men han, han iaf få med ett viktigt ord, som borde öppna lite ögon och öron här och var.... "HJÄRNSKADOR"(!!!).

Sushi...

Ett slemmigt och oätligt ihopkast av rå fisk, eller en underbar och nyttig sommarnjutare? Välj själv...

Sushi är faktiskt en nyttig maträtt med mkt protein, omega3 och e-vitaminer, dessutom innehåller algerna antioxidanter som förebygger cancer, vilket kan vara bra med tanke på alla cancerframkallande ämnen vi stoppar i oss... (Även blåbär, ananas och papaya innehåller mkt antioxidanter, därför är dessa tre ett bra alternativ som en av de frukter du bör stoppa i dig varje dag.)

Men... (det finns nästan alltid ett "men"...) Rå fisk kan innehålla mask.. Därför är det viktigt att den råa fisken som är så otroligt god, innan den hamnar på din tallrik, har varit nedfrusen så att eventuella maskar dör och därmed blir ofarliga.

Att det finns mask i kött är inget ovanligt, därför är det dumt att avskräckas av min lilla varning. Mkt kött innehåller mask, det är en av anledningarna till att man sällan äter rått kött, bortsätt från vissa undantag förstås.

Nu när sommarvärmen återigen är här, så ät och njut av en underbart god sushitallrik med lite wasabi och ingefära. Glöm inte bort att fråga vad det är för wasabi!!! Många innehåller dåliga färgämnen och andra tillsatser, vilket vi förstås inte vill få i oss. Äkta wasabi ska det vara!

"Den hemlige kocken"

Jag kan inte annat än att göra lite reklam för Mats-Eric Nilssons bok "Den hemliga kocken" som jag så ofta använder mig av som källa... En helt underbar bok som berättar om allt fusk i livsmedelsbranschen, alla konstgjorda tillsatser vi trycker i oss för att de stora företagen ska kunna tjäna några extra slantar, och om hur allt egentligen går till...

Korv är ett bra exempel på en sörja av tillsatser... Man slänger i allt som egentligen knappt är ätbart, mixar ihop det, slänger i lite smakförstärkare och aromer så sörjan ska smaka kött och inte de slaggprodukter de egentligen är, lite färgämnen för att det ska ha den färg som kött har, lite förtjockningsmedel så att sörjan inte är just en sörja, utan en köttbit, lite koncerveringsmedel för att det ska hålla så länge som möljligt... och så vidare.. på skinkan, som fungerar på samma sätt, kan man dessutom sätta på en liten fejkad fettrand på kanten för att tillsatserna än mer ska likna äkta vara...

Läs om hur man redan på 1800-talet visste om att man lurade konsumenterna. Hur företagarna blandade i grus i salt, gips i mjöl, och liknande. Allt för att få ner priserna! Och hur konsumenterna motsatte sig dessa idéer, vilket gjorde att bland annat en liten butik öppnade som bara hade äkta varor, men som slogs ut av de kooperativa butikskedjorna med sina föga äkta varor...

Nilsson kritiserar de stora fuskande företagen och lyfter fram många mindre småföretagare, som inte gått i sina storebröders fotspår. Han ger även många tips var man kan handla, vad man kan handla, och när man kan handla vad för att inte bli pålurad osmakliga och torra apelsiner som odlats i helt fel årstid m.m.

MatsEric Nilsson är en av få författare som fått mig att verkligen öppna ögonen! Han har fått mig att inse att det vi trycker i oss, flera gånger om dagen, ibland är rena gifter. Även om vissa ämnen inte är hälsofarliga (vilket de flesta faktiskt är), så tror vi att vi får i oss alla de mineraler och vitaminer våra kroppar behöver, men i själva verket får vi det inte, vilket ändå leder till ohälsa... Fick jag dela ut ett pris, vilket som helst, vore det till denna outtröttliga kritiker och folkvän som inte annat än vill oss väl!

Stående ovationer!Ge Napoleon lll en liten del av skulden...

1866 satsade Frankerikes kejsare Napolen lll en stor summa pengar till den som kunde framställa ett billigare alternativ till det dyra smöret. Anledningen var att föda sin undernärda befolkning. En god tanke, men konsekvensen blev margarinet!

Mats-Eric Nilsson skriver i Den hemliga kocken om de processer margarinet genomgår innan det sen hamnar på bordet (citerar):

               *Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin.
               *Fettråvarorna syrabehandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
               *Oljan blekt för att avlägsna den naturliga färgen.
               *Med hjälp av så kallad deodosering tvättas smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort.
               *Om fettat härdas för att få en fastare form används vätgas och nickel.
               *Om det istället genomgår så kallad omestring nyttja natriummetylat för att spjälka vissa fettsyror.
               *Vissa oljor, exempelvis palmolja, nedkyls och filtreras, ibland i kombination med lösningsmedel, för att delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt.


Margarinet har dessutom inte bara varit i kontakt med bensin, fosforsyra, blekning, vätgas, nickel, natriummetylat och lösningsmedel, när detta är färdigt tillsätts desutom en tjugotal tillsatser för att få margarinet att påminna om smörets smak.

För att ha något att tänka på: Livsmedelsverkat har hittat bensin i säljfärdig Becel. Man brukar ju kalla kroppen för ens motor som ibland behöver smörjas/tankas. Nu tankar vi ju faktiskt på riktigt när vi brer våra mackor med Becel med en tusch av bensin...

Margarin är alltså inget vidare bra val. Men Mats-Eric Nilsson anser faktiskt att Bregott är ett bra alternativ. Vilket jag också gör... Bregott ekologisk är ju faktiskt det absolut godaste smöret som gör att du inte behöver ha massa pålägg fullproppad av tillsatser, då man kan njuta av Bregott ist för en bensinrik Becelklick och en smaklös skinka. 

Reklam

Fanta, utan konstgjorda smakämnen!

Nestle iste, utan koncerveringsmedel och färgämnen!

Det är vad reklamen för dessa två produkter säger.

Reklamen för den nya Fantan utan konstgjorda smakämnen, innehåller faktiskt juice, dock från koncentrat, och endast 6%. Bland annat innehåller den minst två antioxidantionsmedel, ett ämne som gör att frukt inte ska missfärgas eller för att fett inte ska härskna. Den innehåller även två olika förtjocknings- och stabiliseringsmedel, bland annat Acacia gum (E414) som kan orsaka svåra allergier hos överkänsliga personer. Dessutom innehåller Fantan Kaliumsorbat (E202), ett koncerveringsmedel som kan orsaka leverskaor, slembildning och KOL-liknande andningsproblem (liknanade astma). Den innehåller även färgämnet Karotener/Betakaroten (E160a) ett ämne som ökar risken för lungcancer om den är tillverkad syntetiskt (vilket oftast är fallet).

Men... Den är ju åtminstone utan konstgjorda smakämnen! =)

Nestles iste utan koncerveringsmedel och färgämnen är isf mkt bättre och ärligare i sin reklam! De använder sig av tre olika antioxidationsmedel, men... inga tveksamma som är dåliga för hälsan... Däremot används aromer för att stärka en smak som knappt är befintlig med tanke på att man endast använd 0,1% juicekoncentrat i istet.

Till och med de stora läskedrycksföretagen blir mer och mer medvetna om sina kräsna konsumenter.

(Fantans och Istets innehåll hittades på närmsta Ica butik)

Källa: Handbok för den kräsne konsumenten av Tommy Svensson
Ett päron till farsa i Las Vegas

Igår klockan 20.00 sändes Ett päron till farsa i Las Vegas på tv. En amerikansk komedi från 1997 med Chevy Chase i huvudrollen. Filmen handlar om hur familjen Griswold ska åka på semester i Las Vegas där förstås allt möjligt kan hända, vilket det också gör när fadern i familjen spelar bort både barnens college pengar och biljetterna hem till Chicago.

Men... Hur börjar egetligen filmen? Vad vill jag ha sagt med en kort filmressension?

Efter att Clark Griswold (Chase) kör över rabatter och halva grannskapet på vägen hem från jobbet med en Las Vegas broschyr för näsan, kastar han sig in genom dörren där han bjuder hela familjen på en varsin kaka... Goda va?.. Clark Griswold har precis fått ett godkännande av sitt nya koncerveringsmedel och chockar familjen med att kakorna de just håller på att trycka i sig är fyra år gamla. Kakorna spottas givetvis ut illakvickt. Medan han talar om sina semesterplaner tar han ett glas av åtta år gammal mjölk, och sin fyra år gammla kaka, resten av familjen däremot är inte särskilt sugna. Vilket tydligen han själv egentligen inte heller var med tanke på de många miner.

Kakor du hittar i affären kan vara så preparerade med koncerveringsmedel, smakförstärkare och färgämnen att de knappt kan kallas för kakor, det är snarare en sörja av tillsatser! Gå till närmaste butik och se själv hur länge kakorna kan hålla. De flesta kan hålla upp till flera år utan att bli dåliga, och dessutom har de förmodligen redan stått på hyllan i många månader. Hur många ggr har man inte läst om folk som glömt en sockerkaka längst in i ett skåp i husvagnen, och hittar den några år senare, lika fräsch som den var när den köptes?...

De stora livsmedelsföretagen vet att vi blir mer och mer kräsna, och att vi hellre äter kakor som faktiskt har ett bäst före datum, och som inte kan leva lika länge som våra bepälsade familjemedlemmar. Detta är något bland annat Landsmännen har insett, därför har de landserat Hattings Gifflar, UTAN KONCERVERINGSMEDEL. Frågan är hur många andra tillsatser som fortfarande finns kvar i gifflarna och kaffebrödet...

Det mest intressanta är att det blivit ett säljknep att använda sig av reklam där man påpekar att livsmedlet inte innehåller koncerveringsmedel. Min fråga är om det inte bör vara en självklarhet?

 

Cocktaileffekten

Det mest vi stoppar i oss innehåller tillsatser, tillsatser som ofta inte är särskilt bra för kroppen, och som dessutom testas var för sig. Enligt Mats-Eric Nilsson ska engelska forskare ha uptäckt att en blandning av vanliga livsmedeltillsatser riskerar att störa utvecklingen av nervsystemet hos barn. Nu handlar det alltså inte enbart om att tillsatserna är ohälsosamma ensamma, effekten kan dessutom mångdubblas i vissa kombinationer.

En blandning av färgämnet brinjantblått (E133) och smakförstärkelsen Mononatriumglutamat (E621) försämrar tillväxten hos nervcellerna upp till fyra ggr mer än vad de gör var för sig. På samma sätt fungerar en blandning av färgämnet kinolingult (E104) och sötningsmedlet aspartam (E951), men denna blandning gör att effekten blir sju ggr större än ensamma.

Detta är blandningar som inte sällan förekommer i olika läskedrycker som barn häller i sig tillsammans med sitt lördagsgodis, som också det innehåller extrema mängder färgämnen och sötningsmedel.

Jag minns mkt väl den knallblå sockerdricka-liknande drickan med blåa fiskar på framsidan som stod bredvid den neongröna och knallrosa läsken som vi så gärna hällde i oss på helgerna som små. Tråkigt nog hade inte våra föräldrar en blekaste aning om vad det var för blandningar vi hällde i oss. Och tyvärr, måste jag säga, är det få av de vuxna som vill lyssna när yngre generationer försöker upplysa dem om fusket och hälsoriskerna med självlysande läskedrycker.

 Öppna ögonen!

Baka ditt eget bröd

Att baka sitt egna bröd var inte alls ovanligt för inte länge sedan alls. På vissa håll bakas det fortfarande ute på landet, kanske mer sällan i Sverige än i andra Europeiska länder.

Vem älskar inte doften av nybakat? Mats-Eric Nilsson skriver i sin bok "Den hemlige kocken", att vi är så förstörda av fabrikstillverkat bröd med mängder av socker och kamikalier inbakade i dem, att vi inte längre uppskattar vanligt och äkta bröd. Stämmer det?

Jag har precis lagt mig till att baka bröd på eget vis. Just nu väntar min surdeg på att få bli matad, därför har jag innan surdegen är färdig fått baka "snabbbröd", bröd med vanligt jäst. Nybakat bröd är otroligt gott och smakar så otroligt mkt bättre än köpt bröd som är preparerat med alla möjliga smakförstärkare och koncerveringsmedel m.m.

Bakar man själv får man precis det bröd man vill ha, helt kemikaliefritt! Dessutom kan du välja ett nyttigare, ljusare eller mörkare bröd precis hur du vill bara genom att byta ut mjölet mot ett annat. Ex går alltid vetemjöl att byta ut mot landvetemjöl, eller bara lantmjöl, och det funkar exakt likadant, är precis lika lätthanterligt, men dessto nyttigare.

Kort och enkelt brödrecept:


1 dl rågmjöl/rågsikt
7dl vetemjöl/lantvetemjöl/lantmjöl
2msk olivolja
1,5tsk salt
25g jäst
3dl vatten

Blanda ihop rågmjölet, 6 dl av vetemjölet och saltet. Värm vatten till 37grader och häll i finfördelat jäst, bland till dess att det löst sig ordentligt. Blanda i oljan. Häll vätskan i mjölblandningen och blanda om tills smeten börjar släppa.  Blanda i mer mjöl om så behövs. Låt jäsa i c:a 20 min under en handduk. Gör degen till en limpa eller tre baugetter. Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 20 min på bakplåten. Sätt ugnen på 276 grader. Sätt sedan in i mitten av ugnen, grädda i 10 min för buagetterna och c:A 15 min för limpa.

Den nybakade doften sprider sig i huset. Både ditt luktsinne och dina smaklökar kommer att ljubla!

Det är varken svårt eller tidskrävande. Det tar inte ens fem min att blanda ihop de få ingredienserna. Den enda tid som krävs är jäsningstiden. En tid som fabrikbakat bröd inte får, vilket gör att ännu mer kemikalier måste sprutas in.

Här kan man tala om att "baka med kärlek"! Lycka till och njut!

Tips: Bregott ekologisk är det absolut godaste, och nyttigaste smöret. Använd Bregott, och kanske en skiva ost och ta dig en kopp te till. Underbart gott!

Pågen, bakar med "kärlek"

Vad innehåller din frukost som du själv inte vet om?

En ökad risk för olika cancerformer, njurskador, störning i matsmältningsenzymer och tarmar, leverskador, näringsupptagningsstörning, tillväxtskador och hjärnskador...

Det är i alla fall vad min frukost från gårdagen innehöll.
En Pågen, Javisst! macka med kaviar innehåller så mkt mer än vad vi konsumenter tror. Och för att göra någonting gott, som vi egentligen inte skulle tycka om, och för att dessutom göra det så billigt som möjligt för att tjäna lite extra slantar, blandas det i socker, fetter och kemiska ämnen för att vi konsumenter ska luras att köpa ett bröd som egentligen smakar gammal socka, och som defenitivt inte är prisvärt!

Pågen slogan "Pågen, bakar med kärlek", stämmer väll inte riktigt överens med vad de egentligen gör: "bakar med kemikalier".

Pågen, Javisst!:
E471 - Mono- och diglycerider.  Ett emulgeringsmedel som ökar risken för olika cancerformer, och som dessutom är tillverkat av griskött, vilket inte framkommer på förpackningen. (Det kan förstås göra det jobbigt för vegeterianer och muslimer.)
E450 - Natriumdifosfater, Dikaliumdifosfater, Dicalciumdifosfater. Ett förtjockningsmedel som kan orsaka njurskador, störning i matsmältningsenzymerna och tarmstörningar.
(Dessutom används tre olika sockerarter och stärkelse för att förstärka smaken på ett annars osmakligt bröd!)

Kalles Kaviar:
E202 - Kaliumsorbat.  Ett koncerveringsmedel som kan skapa allergiska reaktioner, leverskador, slembildning och KOL-liknande andningsproblem (form av astmaanfall).
E211- Natriumbensonat. Kan orsaka astmaanfall hos asmatiker, ökad slembildning och kan ge KOL-liknande anfall, hudproblem, utslag, störa näringsupptagning, ge försenad tillväxt, hjärnskadoor, svåra allergiska reaktioner och har gett fosterskador hos försöksdjur.

Jag vill passa på att rekomendera boken "Handbok för den kräsne konsumenten" av Tommy Svensson, som jag använt som källa.

RSS 2.0