Cocktaileffekten

Det mest vi stoppar i oss innehåller tillsatser, tillsatser som ofta inte är särskilt bra för kroppen, och som dessutom testas var för sig. Enligt Mats-Eric Nilsson ska engelska forskare ha uptäckt att en blandning av vanliga livsmedeltillsatser riskerar att störa utvecklingen av nervsystemet hos barn. Nu handlar det alltså inte enbart om att tillsatserna är ohälsosamma ensamma, effekten kan dessutom mångdubblas i vissa kombinationer.

En blandning av färgämnet brinjantblått (E133) och smakförstärkelsen Mononatriumglutamat (E621) försämrar tillväxten hos nervcellerna upp till fyra ggr mer än vad de gör var för sig. På samma sätt fungerar en blandning av färgämnet kinolingult (E104) och sötningsmedlet aspartam (E951), men denna blandning gör att effekten blir sju ggr större än ensamma.

Detta är blandningar som inte sällan förekommer i olika läskedrycker som barn häller i sig tillsammans med sitt lördagsgodis, som också det innehåller extrema mängder färgämnen och sötningsmedel.

Jag minns mkt väl den knallblå sockerdricka-liknande drickan med blåa fiskar på framsidan som stod bredvid den neongröna och knallrosa läsken som vi så gärna hällde i oss på helgerna som små. Tråkigt nog hade inte våra föräldrar en blekaste aning om vad det var för blandningar vi hällde i oss. Och tyvärr, måste jag säga, är det få av de vuxna som vill lyssna när yngre generationer försöker upplysa dem om fusket och hälsoriskerna med självlysande läskedrycker.

 Öppna ögonen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0