Ge Napoleon lll en liten del av skulden...

1866 satsade Frankerikes kejsare Napolen lll en stor summa pengar till den som kunde framställa ett billigare alternativ till det dyra smöret. Anledningen var att föda sin undernärda befolkning. En god tanke, men konsekvensen blev margarinet!

Mats-Eric Nilsson skriver i Den hemliga kocken om de processer margarinet genomgår innan det sen hamnar på bordet (citerar):

               *Fett ur oljefröer utvinns med hjälp av extraktionsbensin.
               *Fettråvarorna syrabehandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
               *Oljan blekt för att avlägsna den naturliga färgen.
               *Med hjälp av så kallad deodosering tvättas smak, lukt och eventuella lösningsmedelsrester bort.
               *Om fettat härdas för att få en fastare form används vätgas och nickel.
               *Om det istället genomgår så kallad omestring nyttja natriummetylat för att spjälka vissa fettsyror.
               *Vissa oljor, exempelvis palmolja, nedkyls och filtreras, ibland i kombination med lösningsmedel, för att delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt.


Margarinet har dessutom inte bara varit i kontakt med bensin, fosforsyra, blekning, vätgas, nickel, natriummetylat och lösningsmedel, när detta är färdigt tillsätts desutom en tjugotal tillsatser för att få margarinet att påminna om smörets smak.

För att ha något att tänka på: Livsmedelsverkat har hittat bensin i säljfärdig Becel. Man brukar ju kalla kroppen för ens motor som ibland behöver smörjas/tankas. Nu tankar vi ju faktiskt på riktigt när vi brer våra mackor med Becel med en tusch av bensin...

Margarin är alltså inget vidare bra val. Men Mats-Eric Nilsson anser faktiskt att Bregott är ett bra alternativ. Vilket jag också gör... Bregott ekologisk är ju faktiskt det absolut godaste smöret som gör att du inte behöver ha massa pålägg fullproppad av tillsatser, då man kan njuta av Bregott ist för en bensinrik Becelklick och en smaklös skinka. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0