D-vitaminer, fettförbränning och jämn solbränna...

..visst vore de perfekt med allt på samma gång?

Sommaren är igång ovanligt tidigt i år. Tröjor åker av och solbrillor på för att inte bländas av alla vita magar. Solen tar något otroligt snabbt, så snabbt att man inte märker något förns man där vid fem tiden ska förflytta sig bort från skuggan som tagit över ens solpalats, och upptäcker den förfärliga svidan och vad som känns som förkolnad hud över hela magen och låren. Och för att inte tala om fötterna. Det kan ta dagar innan man får på sig ett par skor igen. Om inte värre är att man ser ut som en kräfta på magen, men man kan fortarande få någon att köra i diket om man visar den andra sidan till.

Solen innebär D-vitaminer. Något som är bra för vår skelettbildning, kalkbalans och immunförsvar. Och för huden och håret förstås! Mkt av det man egentligen tänk göra inne går faktiskt att förflytta ut i det gröna. Dator, plugg, potatisskalning... Vad man nu pysslar med. Dom som sätt "Laila på landet" vet att till och med matlagningen går att flytta ut.

För de sysslolösa (som har tomt) finns väll inget bättre än tomsprojekt? Plantera om blommorna och få den rabatt du alltid drömt om, klipp gräset, plocka bort mumier från plommonträdet eller bygg en ny trall. För ett långvarigt projekt: bygg en damm! Om inte du kan komma till vattnet, kan vattnet komma till dig. Ett långtids projekt som kräver tålamod och lite känsla. Grävande, slitande och shoppande av växter och fiskar är ett helt träningsprojekt som bränner kalorier, bildar muskler och som dessutom ger en jämn solbränna eftersom du inte sitter still en sekund. Dessutom är det mödan värt!

Lycka till! :)

Solen är bra!

Äntligen börjar den underbara svenska sommaren dyka upp med ett pendlande mellan skinande sol och ösregn. Tyvärr har bli blivit så uppskrämda av solens förmåga att ge oss canser att vissa knappt vågar vistas ute i den underbara värmen.

Solens UVB och UVA strålar har en förmåga av att ge DNA-skadan malign melanom, en canserform som ständigt ökar i Sverige. Genom att använda solskydd eller att helt enkelt inte sola till dess att man ser ut som en kräfta är inte annat än nyttigt. Solens UVB strålar ger oss även behövliga D-vitaminer.

De flesta vet redan att ju ljusare man är, ju lättare har man att bränna sig. Men ju ljusare man är, ju kortare tid behöver man även vara i solen för att få i sig de D-vitaminer man behöver. Jag som ljus skandinav behöver alltså inte vara ute i solen lika länge som en mörkhyad afrikan här i Sverige.

Mellan oktober och mars har UVB strålarna svårt att nå ända till jorden här i Sverige, därför finns det en chans att mörkhyade som lever här i Norden får brist på D-vitamin då deras kroppar behöver ha mkt mer sol en våra ljusare kroppar. Därför kan det vara bra att få i sig D-vitamnier från annat håll under dessa månader, tex genom fet fisk, lever, äggula och mejeriprodukter där inte för mkt av grädden tagits bort (som i lätt och mellanmjölk).

(UVA är den strålning som finns i solarium, den ärcanserframkallande och ger solbränna och bränna, men inga D-vitaminer!)

De flesta västerlänningar använder två ggr om dagen, morgon och kväll, en biprodukt från aluminium- och gödselindustrin. DU är garanterat en av dem!

2 ggr om dagen, morgon och kväll, använder vi en biprodukt som när det släpps ut från fabriker iform av rök och vatten, förgiftar vatten och grödor och gör kor svårt sjuka i skelettsjukdomar, gör dom sterila, och i många fall dödar dem. För att man i USA skulle slippa stämningar landserades då biprudukten som ett nyttigt (!) ämne som man dessutom kunde tjäna multum på...

Men... det är bra för benvävnaden, stärker tandytan och skyddar mot karies. Dessutom är det "vägen till frälsing-åtminstone i munnen" enligt proffessor Dowen Birkhed (http://www.tandvard.praktikertjanst.se/templates/Page.aspx?id=26181) Ja. Det är fluor jag talar om!

Fluor är ett mkt giftligt grundämne går att läsa i vilken ensyklopedi som helst, men i olika föreningar skyddar det ju iaf mot karies. Åtminstone för stunden. Efter några år slipas det faktiskt ner och tänderna blir ist svagare.

Fluor ger inte bara fläckar på tänderna hos 85% av alla barn, det kan även ge njurskador och alergi i form av eksem, akne, klåda och rodnad av hud, astma, hösnuva, allmän trötthet, huvudvärk och magbesvär. Främst märks alergier när fluor är blandat i vatten. För storkunsumenter av vatten som diabetiker och njursjuka, blir förstås mängden fluor större.

Fluor som används i vatten och mat kallas ofta fluorid, ett starkt enzymgift som hämmar enzymernas funktion och sakta men säkert stannar upp ämnesomsättningen och därmed livsprocessen, vilket så småning om kan leda till död!. Giftet är så starkt att det ofta används som råttgift i större mängder.

Desstom ökar fluor risken för benfrakturer, främst bland äldre kvinnor, den förändrar benstrukturen, kan ge hyperaktivitet hos barn och kognitiva störningar hos vuxna, det ger även ökad risk för osteosarkom (skelettcanser). I Kina, som alltid ligger långt före med vetenskapen, har man dessutom funnit att fluor påverkar hjärnans utvecklingunder fostertiden , och därmed kan ge minskad intellegens (hur dumt det än låter så är det vetenskap).

Debatterna om fluor är många och pågår just nu för fullt. Många olika forskare i många olika länder står fast vid att fluor är ett gift, och ju faktiskt en aluminium bibropukt, som vi inte ska stoppa i munnen för att tandläkare påstår att det ska vara bra för tänderna.

Fluorfri tandkräm säljs INTE Apoteket och är INTE populärt att fråga efter, vida man inte vill ha en utskällning av indroktunerade fluorfantaster och ilskna käringar. Det finns däremot att köpa på life och hälsoaffärer.

Läs gärna mer om biprodukten och giftet fluor på:

http://www.geocities.com/SoHo/Study/2653/dafreeworld/fluor.htm
http://www.2000taletsvetenskap.nu/special/fluor.htm

Sötningsmedel

Aspartam, som jag tidigare nämnt är inte det ända sötningsmedel som används som socker ersättning, det finns en hel drös till, och de flesta är inte bra för kroppen. Överhuvudtaget ska man vara försiktig med E-ämnen.

Xylitol är ett sötningsmedel som bla används i Vicks halstabletter, et sötningsmedel som kan orsaka både canser och urinsten. Test har gjorts på råttor som fått canser, men ändå anänds ämnet i livsmedel.

En liten karta över sötningsmedel man bör vara fösiktig med. (Taget från konsumentsamverkan.se)

E 420 Sorbitol - Cancer, allergiska reaktioner, ögonskador
E 421 Mannitol - Cancer, njurskador, tarmstörningar
E 950 Acesulfam-K (-kalium) - Cancer
E 951 Aspartam - Cancer, fosterskador, huvudvärk, slaganfall
E 952 Cyklaminsyra - Cancer, fosterskador
E 954 Sackarin - Cancer, fosterskador, genetiska skador
E 967 Xylitol - Cancer, urinsten

(http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/lightprd/listenr.htm)

Nuförtiden ger ju allt canser? Nej det gör det inte.. Men mkt forskning tyder på att en hel del ämnen vi stoppar i oss faktiskt gör det. Varesig vi vill tro det eller inte. Att ta ett tuggummi eller en halstablett ngn gång då och då ger förmodligen inte canser. Men en överkonsumtion är aldrig bra. Nuförtiden går ju åtmintone de flesta kvinnor alltid med ett tuggummipaket i väskan. Behövs det så mkt?

Men... Svenska tandläkarförbundet rekomenderar tydligen xylitol pga att det dödar bakterier i munnen och på så sätt ger ett vitare leende.

"Du kan få canser, men du kommer i alla fall dö med ett bländvitt leende!"
 
(http://www.2000taletsvetenskap.nu/tillsatser.htm)

Tzatziki är inte bara otroligt gott...

Tzatziki är enligt min mening en av de absolut godaste såserna innehållande youghurt, vitlök och gurka. Den går dessutom att få ännu nyttigare än vad den redan är. Normalt sätt används turkisk eller grekisk youghurt eller liknande med 10% fett. Anledningen till att man inte använder en med mindre fett beror på att den blir på tok för rinnig. Eller?

Smal tzatziki
Melittafilter
Lätt youghurt (c:a 0,5-3%)
Gurka
Vitlök

Lägg upp några melittafilter i en sil eller liknande. Häll lagom mkt lättyoughurt i varje filter och låt stå i vasken i c:a 20 min eller till dess att konsistensen känns tillräckligt fast. Vätskan i youghurten rinner då av, vilket gör att en normalt rinnig youghurt blir lika fast som vanlig grekisk eller turkisk. Häll upp i en skål, finhacka/riv gurka och pressa ur vattnet ur den. Pressa några vitlöksklyftor. Salta och smaka av. Använd lite kajenpeppar för att få den lite extra eldig.

Super gott, super enkelt, och ännu nyttigare!

Deo = bröstcanser ?

Ryktet om att aluminium i deodoranten skulle vara farligt och canserframkallande har spridit sig likt just en cansersvulst i samhället. Läkemedelsverket, canserfonden och apoteket har blivit rasande av de rykten (?) som spridit sig via media och internet. Men hur ligger det egentligen till?

Vi svettas för att reglera kroppstemperaturen, något som är ganska unikt då exempelvis hundar och katter ist flåsar. Genom att stryka deo under armarna täpps porerna igen och vi slutar svettas. Det innebär att de gifter kroppen normalt gör sig av med via svett stannar kvar i kroppen, som tex toxiner (ett giftigt ämne som finns i kroppen, som även tar sig ut via lungor, njurar och lever). Ändå stannar en del av gifterna kvar i kroppen, vilket ju vi alla kan konstatera inte är särskilt bra.

Huru vida aluminium är canserframkallande finns det egentligen inga direkta bevis för, än.

Gabriela Casanova Larrosa, prof. ass. vid cellbiologiska instutitionen, anser däremot att användning av deo kan orsaka bröstcanser. Anledningen skulle vara att det just hindrar toxiner från att komma ut i kroppen, vilket gör att det ist lagras i lymfkörtlarna under armarna. Har man dessutom just rakat sig under armarna tränger aluminumet lättare in i kroppen genom de småsår som bildas och som kanske inte är synliga för blotta ögat.

De flesta som anser att det Larrosa säger är struntpratar, håller ofta ist med om att en långvarig exponering av aluminium kan leda till skador på centrala nervsystemet, blodbrist, demens och benskörhet (aluminiumet stör kalcium- och fosfat omsättningen i kroppen). Det har även gjorts studier som visar på ett samband mellan aluminium och Alzheimers sjukdom (då främst i dricksvatten, vilket också visar att aluminium är ett ämne vi inte bör smörja in våra kroppar med).

Aluminim är dessutom mkt giftigt för vattenlevande organismer. Ändå använder vi detta gift på ett av kroppens mest känsliga områden.

(http://www.gu.ekol.lu.se/BIOR52/Tillampade_uppdrag_2004/Aluminium_klorhydrat_i_deodorant-antiperspirant-Ekotoxikol.pdf)

Apoteket kan ev. ha aluminiumfri deo undanstoppad, annars kan man testa på hälo- eller life affärer.

Det är dumt att riskera något!

Raketbränsle, insektsgift, lösningsmedel, radioaktiva metaller, batterimetaller, fönsterputs, bekämpningsmedel, plasttillverkning...

Låter det bekant? Det borde det åtminstone göra för de flesta människor.

Alla vet, även rökare, att c:a 40 av de ämnen som finns i cigaretter är canserframkallande. Ändå fortsätter man att röka och gå sin egen död till mötes. Och det blir Inte en vacker död.

Kolmonoxid= finns i bilgaser. Gör att de röda blodkropparna blokeras och syre kan inte tas upp. Skapar hjärt- och kärl sjukdomar.
Ammoniak= frätande ämne som används i rengöringsmedel, fönsterputs och plast. Förvärrar sjukdomar i luftvägarna.
Vätecyanid=gift som kan leda till död inom 3 minuter vid direkt inandning.
Tjära=lätthäftade partikelrester som används för att bla täta fartygsskrov.
Bly= tungmetall. Kan orsaka bla födseldefekter/fosterskador, inlärningssvårigheter hos barn, njurskador och bestående skadorcentrala nervsystemet.
Aluminium= kan leda till Alzheimers sjukdom (Det har tex stor diskussion angående om man ska använda aluminium kastruller.)
Kvicksilver= Totalförbud i Sverige. Gift som blockerar svavelatomer som ingår i proteiner. Mag och tarm-kanalen och njurar skadas.
Aceton=lösningsmedel som bla löser plats, fett och organiska föreningar.
Arsenik=ämne som främst används i insektsgift.
Kadmium=gift som hämmar funktionen på enzymer vilket leder till njurskador och skelettdeformationer.
Formaldehyd=allergi- och canserframkallande. Används vid framställning av bla plast och bekämpningsmedel. Ger hosta, heshet, huvudvärk, yrsel, tryck över bröstet ,kramp i struphuvudet, lungskador, luftvägsirritation, nästäppa och andningsbesvär av astmatyp.
Fenol=mkt giftigt och frätande ämne som användes vid första tillverkningen av plast.
Toluen=Canserframkallande ämne som används som motorbränsle och lösningsmedel för lim och färg
Vinylklorid= ett gift som används vid plasttillverkning.
Aminodifenyl och betanaftylamin= canserframkallande ämnen som är totalförbjudna i Sverige.
Bensen=canserframkallande "kreaktivt" medel som kan reagera med DNA.
Bensopyren=mkt giftigt canserframkallande ämne som dödar 5000personer/år i Sverige. Naturvårdsverkat försöker införa straffavgift för användande av äldre vedpannor där bensopyren uppstår.
Hydrazin=mkt giftigt canserframkallande ämne som används som bränsle i rymdraketer, vid framställning av färg, medicin och bekämpningsmedel.
Nickel=giftigt ämne som kan orsaka allergi.
Nitrosaminer=canserframkallande ämne som även finns i visa livsmedel.
Nitrosopyrolidin=Canserframkallande ämne
Tungmetaller=ex metall som används i bilbatterier.
Polonium-210=radioaktiv metall som är mkt giftig och har orsakat många kända dödsfall.
Nikotin= orsakar bla högt blodtryck, blodproppar, brist på C-vitamin, försämrat immunförsvar, cancer, infektioner i andningsvägarna, lungemfysem (lungorna kolapsar och man får andnöd), magkatarr,magsår (mängden magsyra ökar), torr och rynkig hy, sjuka spermier, graviditetsproblem ( låg födelsevikt, för tidig födsel, missfall, störd fosterutveckling, plötslig spädbarnsdöd), BEROENDE!

Men... Man kan ju även gå ner i vikt ;P

Fråga angående mikro.

"jag har en liten önskemål. . . jag brukar värma/laga en del mat i mikron, undrar om det är skadligt för hälsan"

Att laga mat i mikro är enkelt och går snabbt, men man kan ju fråga sig hur hälsosamt det är...

Beroende på vem man frågar ser svaren olika ut. Enligt många utsänder mikrovågen radiovågor som får vattenmolekyler att röra sig och sätter igång uppvärmningsprocessen. Enligt dessa är det alltså lika "farligt" som att lyssna på radio.

Enligt bla Sanna Ehdin (svensk författare och hälsodebattör) finns microvågorna Inte naturligt, som ex radiovågor, utan de har samma princip som ex mobiltelefonin. Ehdin refererar till tyska, ryska och schweiziska studier som visar på följande negativa effekter på maten vid värmning i mikro:
• Aktiva proteiner (enzymer) destabiliseras och inaktiveras.
• Mjölkens struktur ändras och den blir surare.
• Alkaloiderna (viktiga cancerhämmande ämnen) försämras hos grönsaker.
• Biotillgängligheten av vitaminer och mineraler minskar.
• Matens vitalkraft försämras kraftigt.
• Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
• Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet.
(http://ehdin.com/?id=400)

Någonting man kan vara överens om från båda sidor är däremot att näringsvärdet i maten försämras. Det är dessutom hälsofarligt att mikra plastförpackningar då kemiska ämnen vandrar över till maten. Mikra på en tallrik ist!

Kanske ska man försöka att inte mikra maten mer än nödvändigt. Någon gång du och då tror jag inte gör ngn större skada. Men det är så mkt godare med färdiglagad mat!

"No MSG"

Någon gång kollat vad era kryddor innehåller?

I mitt skafferi innehåller c:a 80% av alla kryddblandningar (alltså inte rena kryddor som kanel, salt m.m) glutamat. Glutamat är en smakförstärkelse; E621, som finns i olika kryddor, soppor, chips, kött... Ja i mkt. Glutamat är ett ämne som länge varit ifrågasatt, men som det inte görs någonting åt. I USA betyder "No MSG", att maten är glutamatfri, något vi kanske bör jobba på mer här i Sverige, där dock glutamat är förbjudet i barnmat.

Glutamat ger inte bara allergiska reaktioner så som huvudvärk och illamående, utan det kan även ge många andra sjukdomstillstånd så som fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn, enligt Göteborgs posten (17/5-09).

Många vet att glutamat är ett farligt ämne, ändå ignorerar man det pga "den lilla mängd" vi får i oss... Många fortsätter att ösa aromat på äggen och grillkrydda på pommes. Sluta med det! Aromaten kan ersättas med kaviar, eller varför inte salt som även grillkryddan på pommesen kan ersättas med.

I Metro skrevs i slutet av förra veckan om maten på olika förskolor då mat på privata förskolor försöker undvika smakförstärkelser som olika E620 ämnen, alltså olika former av glutamat. Om glutamat redan är förbjudet i barnmat, varför får småbarn på förskolor trycka i sig det? Konstigt tycker jag...

En intressant artikel: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=372155

Elvis håller med mig...

Elvis håller med mig :)

1) "75% griskött"?? Den här skinkan är ju helt fullproppad med E-ämnen istället för skinka. 25% av skinkan fattas ju! Fatta hur blåsta vi konsumenter blir.
2) Det konstiga är att alla verkar acceptera det också, bara för att det är mat det gäller! Helt otroligt. / Mhm! Kom nu.
3) Tänk om det hade varit på samma sätt med kläder man köpt. "Hoppsan, det fattas 25% av byxlängden!" Eller med film! 3/4-delar in i filmen tar det slut bara, för att producenterna ska tjäna några kronor extra! Hade nog blivit poppis, dessutom...
4) E936 (pratbubbla)
    E978 (bild)
    E996 (färg)
    E999 (slutpoäng)

Vill "O" vara så vänlig att berätta vad en "bra" bantningsmetod är?

"SKA äta varje timme låter lite överdrivet... Det är enligt din bantningsmetod. Det finns oerhört många metoder och inget säger att din är rätt bara för att du lyckas gå ner 6 kg genom att skippa skräpmat."

Som jag nämnt tidigare ser jag inte detta som en bantningsmetod. Det är snarare att vara rädd om sin kropp. "O" kan ju få berätta några bantningsmetoder som fungerar bra och som även är hälsosamma.

Många bantningsmetoder handlar om måltidsersättningar, vilket ganska snabbt kan konstateras att det inte är särskilt bra. Något som de flesta med någon som helst intellegens kan förstå. Det leder ota till "jojo-bantning". Man rasar i vikt, men så fort man börjar äta normal kost igen går man upp till den vikten man hade när man började, plus ett extra kilo.

Andra bantningsmetoder handlar om att inte äta kolhydrater. Men kroppen behöver kolhydrater. Speciellt vi som pluggar för att hålla energin på topp.

Genom att i princip bara äta protein tvingas kroppen att använda det lagrade fettet som energikälla, dessutom minskas hungern, vilket leder till viktminskning. Men kroppen behöver mer än bara protein.

Finns ju även olika typer av "Stenålderskost", vilken förstås, enligt mig är den bästa! Den innebär att vi skulle äta det man åt på stenåldern, alltså inga spannmålsprodukter. Med minsre ett, socker och salt skulle vi liksom stenåldersmänniskorna ha lägre blodfetter och ett bättre blodtryck än vad vi har idag. Dessutom skulle vi slippa hål i tänderna och liknande som kom i och med spannmålens framväxt. Tyvärr är det svårt att leva på det här sättet, även om det skulle vara det ultimata.

Finns många olika metoder som är mer eller mindre bra. Det är dock lätt att tröttna på en bantning som bara innebär ägg, bara protein, eller ingenting man själv tycker är gott. Det är viktigt att få i sig allt vad kroppen behöver. Punkt slut.
Smal = nyttig ?

Att vara smal innebär INTE att man är nyttig eller hälsosam. Har man en smal benstome, är läng och helt enkelt inte går upp i vikt, då händer det lätt att man trycker i sig skräpmat och snask, just för att man vet att man ändå inte går upp. Vissa VILL gå upp, vilket också blir en anledning till att trycka i sig den där maten som dryper av fett.

Om någon har sett de simpla programmet Top Modell, så har man förmodligen sätt alla sladdriga och dallriga rumpor som pryder zice-34-modellerna. Trots att de schoppar på barnavdelningen för att hitta kläder i lagom storlek är de sladdriga och "tjocka inuti".

En fast kropp får man av rätt mat och träning. Så att vara smal betyder absolut inte att man är hälsosam!

Även vätska innehåller kalorier...

Många tänker inte på att sådant som flyter eller som finns i vätskeform innehåller kalorier. Många dricker/äter yoghurt eller fil för att det känns mkt lättare än en måltid där man måste använda käkarna. Men ofta innehåller en fil eller youghurt mellan 60-70 kalorier. Kanske mellan 45-55 om den är lättsockrad. När man räknar kalorier räknar man per 100ml eller gram, vilket innebär att en fil som innehåller 60 kalorier, innehåller 60 kalorier per deciliter.

Det finns dumma människor som känner sig jätte nyttig när de kommer hem och säger att de börjat banta och minsann bara druckit en liter fil till lunch. Det behövs inte en hög intelligensnivå för att inse att en liter fil är mellan 600-700 kalorier. Det är INTE en nyttig lunch.

Lite enkel matte säger: 600x5=3000

Som ja sagt tidigare ska man äta var tredje timme, alltså 5-6 ggr om dagen. Om man då trycker i sin 600 kalorier per gång ser vi snabbt att det blir 3000 kalorier per dag. Jag äter inte ens hälften av det!

En 20årig man som väger 100kg och är 2 meter lång ska äta ungefär 2300kcal om dagen, om han inte rör sig någonting (inte rör sig någonting alls!!!)

Man brukar räkna på att en normallång och normalviktig man ska äta c:a 2500kcal/dag om han rör sig medelmåttigt. 3000kcal är på tok för mkt för någon som knappt rör sig!

Mjölk och juice
Glöm inte bort att även drycker innehåller kalorier. Även mjölk och juice. Mellanmjölk och juice innehåller båda 45kcal/100ml. Ett glas innebär alltså ungefär 135kalorier. Bare en lite tankeställare om man dricker mycket mjölk eller juice eller annat. Vissa häller i sig en liter mjölk till middagen, vilket bara det innebär 450 kcal extra...

Men.. Mjölk innehåller kalcium som är bra för ben och tänder. Drick mjölk i måttlig mängd. I tet eller kaffet, till gröten eller ett glas till maten. Men överdriv inte!


Ta fram grillen!

Äntligen kan man känna den underbara doften av grillat kött när solen tittar fram! Sommaren är perfekt för att slippa det där överflödiga fettet som blir av att steka mat. Det är dags att ta fram grillen.

All mat blir nyttigare mat om man undviker att steka i massa fett. Inte nog med att du behöver använda extra fett, mer än det som redan finns i maten, så grillas mycket fett bort istället för att sugas in i köttet igen. Men... Fett är inte alltid dåligt. De fetter som finns i kött och fisk är faktiskt bra för oss, men det behöver ju inte alltid gå till överdrift.

Tips till nyttig och underbart god mat:

Kyckling och grönsaktspett
Kycklinglårfilé/kycklingbröst eller annan kyckling utan skinn
Squach, champinjoner, paprika i olika färger, charlottenlök
Gör en god marinad eller använd bara lite salt och svartpeppar (det är inte nyttigt med för mkt salt)
Hacka i bitar och trä på spett.
Tänk på att kyckling ska grillas ganska länge, därför kan det vara bra att att ha kycklingen på egna spett.
Även tomat är gott att grilla, men med tanke på den korta grilltiden kan även dessa träs på egna spett och läggas på grillen något senare.

Tips: Använd INTE tändvätska om du ska grilla tomater, tomater är känsliga och drar åt sig tändvätskan.. Det är INTE gott...

Jätte gott, jätte enkelt och jätte nyttigt! Kyckling kan också bytas ut mot någon form av kött.
Drick ett glas Loka eller vatten till och ta en kopp kaffe eller te efter maten. Blir Super!
 

Godis och läsk = gift

Vi äter otroligt mkt godis och läsk utan att egentligen veta vad det är vi proppar i oss... Det är inte bra för kroppen på något sätt...

GODIS

Godis innehåller bla färgämnen som är hälsofarliga. Ett typ exempel är azorubin, ett ämne som är astmaframkallande och som faktiskt förbjöds i Sverige, men i samband med att vi trädde in i EU upplöstes förbudet. Azorubin är självklart inte den enda farliga ämnet, utan det finns många.

LÄSK

Läsk innehåller otroligt mkt socker. Alla vet att en överkonsumtion av socker INTE är bra, och just därför byter många ut sockret mot sötningsmedel; man byter ut produkterna till light produkter. Visst känns det mkt bättre? Till dess att man inser att sötningsmedel innehåller aspartam, ett ämne som är totalförbjudet i ex Japan pga att det bland annat är canserframkallande och för att det kan ge nervskador i hjärnan. Debatterna om aspartam har vart många, men pga industrin har man inte lagt ner tillverkningen. Aspartam finns i sötningsmedel, alltså i de flesta sockerfria produkter så som lightdrycker, tuggummi, läkerol och sockerfritt godis.

Om man nu ska äta godis, eller dricka läsk, köp inte sockerfritt eller light produkter, det är ännu sämre för kroppen. Helst ska man ju undvika detta helt.

Själv dricker jag i princip inte läsk alls. Det slinker ner en redbull någon gång ibland, men sällan något annat än Loka.

Flera faktorer...

För att besvara en fråga ja just fick via msn: Att räkna kalorier är inte samma sak som GI-metoden. GI innebär att man skippar kolhydraterna, alltså vitt bröd, pasta, potatis, ris m.m Anledningen till att folk använder sig av GI-metoden beror på att kolhydraterna tar större plats är fettet i kroppen. Men att inte äta några som helst kolhydrater resulterar i slöhet och utmatthet. Kroppen behöver kolhydrater för att få energi.

Att bara räkna kalorier ger resultat! Men det går väldigt långsamt. För att snabba på viktminskningsprocessen spelar flera faktorer in...

Är frukost, ät var tredje timme, ät rätt, räkna kalorier (men bara till dess att du vet hur en normalstor portion för din kropp ser ut). Genom detta är kroppen i en ständig förbränningsprocess, samtidigt som den inte lagrar massa extra energi som kroppen inte kommer göra sig av med.

Att äta rätt innebär mer än att bara veta hur mkt och hur ofta. Ibland måste man skippa godsakerna, för kroppens skull!
Det ÄR INTE nyttigt att äta halvfabrikat var och varannan dag... Pizza, hamburgare, pommes, chips... Ja visst kan det vara gott någon gång ibland. Men är det värt det? Inte nog me de extra kilon som lägger sig runt magen, också kroppens värden blir sämre och risken för sjukdomar ökar. På samma sätt ökar godis, läsk och andra sötsaker risken för diabetes och liknande. Ställ er frågan... ÄR DET VÄRT DET!? Är det värt att jag trycker i mig två pizzor i veckan och käkar godis varannan dag när jag vet att jag långsamt tar död på min kropp?

Man ska kunna äta allt! Jag äter i princip allt... Men i lagom mängd! Godis gör en inte bara fet, finnig och ökar  risken för diabetes, det förgiftar även kroppen.

Och rör på er! Promenera till skolan, till filmbutiken, till jobbet eller vad det nu är, speciellt om det är nära. Om inte annat, ta cykeln! Länga promenader är helt underbart! Njut av naturen och sommaren som är påväg. Är man hurtig kan man ta en joggingtur någon gång i veckan, eller varför inte en simtur, vilket är perekt nu när sommaren är nära.

Även om man inte orkar röra sig särskilt mkt så tänk på att inte äta för mkt och att äta rätt!

Ät rätt!

Att äta rätt innebär inte bara att äta rätt slags mat, det innebär även att äta i rätt mängd.

Beroende på hur mkt man rör sig, hur gammal man är, hur lång man är, hur mkt man väger och om man är man eller kvinna, ser kaloriintaget olika ut. En man behöver exempelvis mer kalorier än en kvinna, och en äldre behöver mindre kalorier än en ung person. Internet bjuder på många kaloriräknare där du kan räkna ut på ett ungefär hur många kalorier man bör äta per dag.

Att räkna kalorier kan ju kännas rätt tungt, men efter att ha gjort det i en vecka är man ganska duktig på att veta ungefär hur mkt man man bör lägga upp på tallriken för att inte äta för mkt. En perfekt start på ett sundare liv!

Ät var tredje timme!

För att kroppen ska må bra, för att ämnesomsättningen och förbränningen hela tiden ska vara igång och för att kroppen inte ska börja äta på musklerna, bör man äta ungefär var tredje timme. Genom att äta ofta förbränner kroppen under hela dagen, utan uppehåll. Däremot ska man inte trycka i sig en hel portion var tredje timme, utan ett litet mellanmål, tillexempel en frukt, en knäckermacka, en skål med flingor, en yoghurt eller bara en latte.

Man bör räkna med att man ska äta cirka fem gånger om dagen. Ät en ordenligt frukost, lunch och middag, plus det första mellanmålet mellan frukost och lunch, och det andra mellan lunch och middag. Och ät INTE direkt innan du går å lägger dig, om du inte vill gå upp i vikt förstås...

Vi mår bra av mat, på alla olika sätt! Kroppen mår bra fysiskt då mat behövs för ämnesomsättningen, för att förbränna energi och fett och för att bygga muskler. Men vi mår även bra psykiskt. Vi blir inte bara alerta och vakna, utan vi får en chans att njuta lite av tillvaron och vad livet och naturen har att erbjuda oss.

Mat är inte längre endast ett primärt behov och ett måste för att överleva, mat är också ett sätt att tillfredsställa sig själv och kroppen. Så varför inte njuta av vad naturen gett oss?


Ät frukost!

De flesta har nog hört sina föräldrar eller någon annan i omgivningen tjata om att frukosten är det viktigaste målet? Själv åt jag aldrig frukost när jag var yngre, ibland hoppade jag över lunchen, och ibland kunde man leva på en yoghurt på hela dagen... Men... frukosten ÄR det viktigaste målet!

Genom att äta frukost på morgonen sätts ämnesomsättningen igång och därmed förbränningen. Fram till dess att magen fått något i sig kommer den inte förbränna alls. Äter man för lite lagrar kroppen mer än nödvändigt, äter man för mycket lagrar kroppen också för mycket. Så. Ät frukost, och ät en lagom stor portion! Står det hänvisningar för en portion på förpackningen av gröt ellrer flingor, ta då EN portion, det räcker!

Man ska inte äta till dess att man är proppmätt, man ska äta tills man inte längre är hungrig och magen känner sig nöjd. Frukosten får igång ämnesomsättningen och ger kroppen energi att klara av dagen. Man presterar bättre om man är pigg och magen är nöjd än om man är trött och hungrig.

Alla har väll sätt reklamerna om att 80% av bakterierna sitter i magen!? Ta då hand om magen. Och ta hand om kroppen!
Att äta frukost är en början till viktminskning, om inte annat till ett mer hälsosamt och nyttigt liv!

I <3 Frukost


Långsamt men effektivt...

Jag har alltid ifrågasatt feta människor. Hur kan man tillåta sig själv att se ut så? Känner man inte själv att man börjar bli fet? Men så står man där själv med byxorna upp till knäna och sen kommer de inte längre. När man väl inser att man gått upp i vikt, ja då är det ju bara att börja hets äta. Vad hjälper det med dieter som ändå inte får dig att droppa dom där extrakilona. Och vad spelar det egentligen för roll när det ändå är vinter och tjocka jackor och halsdukar täcker dubbelhakan och bilringarna?

Men sen kommer ju den där förbannade sommaren när man ska börja klä av sig inför folk. Som tur är, är ju mammatröjor mode, och varje strand har ju en kant täckt av vass där man kan gömma överflödigt fläsk som väller över bikinikanten. I värsta fall kan man ju sola på baksidan av gården där ändå ingen ser än, speciellt inte om man odlat en STOR buske som skymmer all eventuell insyn för grannarna. Eller så tar man tag i problemet...

Jag säger inte att man ska se ut som en vältrimmad puma på stranden, bara att man ska tänka på hälsan. Genom rätt mat kan man faktisktgå bort det där "lilla extra".

Det går! Och sommaren är nära!

Sola i vassen i sommar?

Nu märker vi att sommaren är här... Viktminskningsprodukterna går åt som smör i solen, småmulliga medelklasstanter är ute och powerwalkar med sina lönnfeta gubbar flåsandes i hälarna, hela familjer är ute och springer i likadana träningsoveraller och hundpromenaderna blir allt längre och svettigare. Alla vill få den där perfekta strandmagen för att kunna flasha så mycket hud som möjligt och slippa sola i vassen.

Snart är sommaren här, men kilona sitter kvar runt lår och mage trots sallader, måltidsersättning, självsvält och bastning. Anna Skipper tjatar om sin hälsodiet som håller henne i form utan kött och utan kolhydrater. Men hur god är stackarns hälsa egentligen? Tänk efter en sekund hur gammal hon kan vara...

Jo hon är smal och ser fräsch ut för sin ålder, annars skulle hon inte hålla på med sina program. Inga ansiktslyft eller fettsugningar.. eller? Runt 55 års åldern kanske? Fel, fel och återigen fel! Anna Skipper är född 68. Hon är fortfarande ung, bara 40, men ser ut att vara MINST 10-15 år äldre! Så bra funkar hennes kost...

Skippa Skippers skitsnack!

RSS 2.0