"No MSG"

Någon gång kollat vad era kryddor innehåller?

I mitt skafferi innehåller c:a 80% av alla kryddblandningar (alltså inte rena kryddor som kanel, salt m.m) glutamat. Glutamat är en smakförstärkelse; E621, som finns i olika kryddor, soppor, chips, kött... Ja i mkt. Glutamat är ett ämne som länge varit ifrågasatt, men som det inte görs någonting åt. I USA betyder "No MSG", att maten är glutamatfri, något vi kanske bör jobba på mer här i Sverige, där dock glutamat är förbjudet i barnmat.

Glutamat ger inte bara allergiska reaktioner så som huvudvärk och illamående, utan det kan även ge många andra sjukdomstillstånd så som fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn, enligt Göteborgs posten (17/5-09).

Många vet att glutamat är ett farligt ämne, ändå ignorerar man det pga "den lilla mängd" vi får i oss... Många fortsätter att ösa aromat på äggen och grillkrydda på pommes. Sluta med det! Aromaten kan ersättas med kaviar, eller varför inte salt som även grillkryddan på pommesen kan ersättas med.

I Metro skrevs i slutet av förra veckan om maten på olika förskolor då mat på privata förskolor försöker undvika smakförstärkelser som olika E620 ämnen, alltså olika former av glutamat. Om glutamat redan är förbjudet i barnmat, varför får småbarn på förskolor trycka i sig det? Konstigt tycker jag...

En intressant artikel: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=372155

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0