Fråga angående mikro.

"jag har en liten önskemål. . . jag brukar värma/laga en del mat i mikron, undrar om det är skadligt för hälsan"

Att laga mat i mikro är enkelt och går snabbt, men man kan ju fråga sig hur hälsosamt det är...

Beroende på vem man frågar ser svaren olika ut. Enligt många utsänder mikrovågen radiovågor som får vattenmolekyler att röra sig och sätter igång uppvärmningsprocessen. Enligt dessa är det alltså lika "farligt" som att lyssna på radio.

Enligt bla Sanna Ehdin (svensk författare och hälsodebattör) finns microvågorna Inte naturligt, som ex radiovågor, utan de har samma princip som ex mobiltelefonin. Ehdin refererar till tyska, ryska och schweiziska studier som visar på följande negativa effekter på maten vid värmning i mikro:
• Aktiva proteiner (enzymer) destabiliseras och inaktiveras.
• Mjölkens struktur ändras och den blir surare.
• Alkaloiderna (viktiga cancerhämmande ämnen) försämras hos grönsaker.
• Biotillgängligheten av vitaminer och mineraler minskar.
• Matens vitalkraft försämras kraftigt.
• Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
• Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet.
(http://ehdin.com/?id=400)

Någonting man kan vara överens om från båda sidor är däremot att näringsvärdet i maten försämras. Det är dessutom hälsofarligt att mikra plastförpackningar då kemiska ämnen vandrar över till maten. Mikra på en tallrik ist!

Kanske ska man försöka att inte mikra maten mer än nödvändigt. Någon gång du och då tror jag inte gör ngn större skada. Men det är så mkt godare med färdiglagad mat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0