Solen är bra!

Äntligen börjar den underbara svenska sommaren dyka upp med ett pendlande mellan skinande sol och ösregn. Tyvärr har bli blivit så uppskrämda av solens förmåga att ge oss canser att vissa knappt vågar vistas ute i den underbara värmen.

Solens UVB och UVA strålar har en förmåga av att ge DNA-skadan malign melanom, en canserform som ständigt ökar i Sverige. Genom att använda solskydd eller att helt enkelt inte sola till dess att man ser ut som en kräfta är inte annat än nyttigt. Solens UVB strålar ger oss även behövliga D-vitaminer.

De flesta vet redan att ju ljusare man är, ju lättare har man att bränna sig. Men ju ljusare man är, ju kortare tid behöver man även vara i solen för att få i sig de D-vitaminer man behöver. Jag som ljus skandinav behöver alltså inte vara ute i solen lika länge som en mörkhyad afrikan här i Sverige.

Mellan oktober och mars har UVB strålarna svårt att nå ända till jorden här i Sverige, därför finns det en chans att mörkhyade som lever här i Norden får brist på D-vitamin då deras kroppar behöver ha mkt mer sol en våra ljusare kroppar. Därför kan det vara bra att få i sig D-vitamnier från annat håll under dessa månader, tex genom fet fisk, lever, äggula och mejeriprodukter där inte för mkt av grädden tagits bort (som i lätt och mellanmjölk).

(UVA är den strålning som finns i solarium, den ärcanserframkallande och ger solbränna och bränna, men inga D-vitaminer!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0