Deo = bröstcanser ?

Ryktet om att aluminium i deodoranten skulle vara farligt och canserframkallande har spridit sig likt just en cansersvulst i samhället. Läkemedelsverket, canserfonden och apoteket har blivit rasande av de rykten (?) som spridit sig via media och internet. Men hur ligger det egentligen till?

Vi svettas för att reglera kroppstemperaturen, något som är ganska unikt då exempelvis hundar och katter ist flåsar. Genom att stryka deo under armarna täpps porerna igen och vi slutar svettas. Det innebär att de gifter kroppen normalt gör sig av med via svett stannar kvar i kroppen, som tex toxiner (ett giftigt ämne som finns i kroppen, som även tar sig ut via lungor, njurar och lever). Ändå stannar en del av gifterna kvar i kroppen, vilket ju vi alla kan konstatera inte är särskilt bra.

Huru vida aluminium är canserframkallande finns det egentligen inga direkta bevis för, än.

Gabriela Casanova Larrosa, prof. ass. vid cellbiologiska instutitionen, anser däremot att användning av deo kan orsaka bröstcanser. Anledningen skulle vara att det just hindrar toxiner från att komma ut i kroppen, vilket gör att det ist lagras i lymfkörtlarna under armarna. Har man dessutom just rakat sig under armarna tränger aluminumet lättare in i kroppen genom de småsår som bildas och som kanske inte är synliga för blotta ögat.

De flesta som anser att det Larrosa säger är struntpratar, håller ofta ist med om att en långvarig exponering av aluminium kan leda till skador på centrala nervsystemet, blodbrist, demens och benskörhet (aluminiumet stör kalcium- och fosfat omsättningen i kroppen). Det har även gjorts studier som visar på ett samband mellan aluminium och Alzheimers sjukdom (då främst i dricksvatten, vilket också visar att aluminium är ett ämne vi inte bör smörja in våra kroppar med).

Aluminim är dessutom mkt giftigt för vattenlevande organismer. Ändå använder vi detta gift på ett av kroppens mest känsliga områden.

(http://www.gu.ekol.lu.se/BIOR52/Tillampade_uppdrag_2004/Aluminium_klorhydrat_i_deodorant-antiperspirant-Ekotoxikol.pdf)

Apoteket kan ev. ha aluminiumfri deo undanstoppad, annars kan man testa på hälo- eller life affärer.

Det är dumt att riskera något!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0